Intrebari despre Shih Tzu



Shihtzu Official este tot mai iubit pe zi ce trece. Vedem asta din like-urile primite pe Facebook, share-uri dar si din miile de email-uri ce le primim de la cititorii si prietenii nostri.

Va multumim pentru fotografiile frumoase care ni le trimite-ti si pentru povestile minunate ce le impartasiti cu noi.
Pentru ca urmaritorii nostri iubesc aceasta rasa si de cele mai multe ori au acasa un Shih Tzu, bineinteles ca intrebarile primite sunt o multime si ne-am dori sa facem aici o lista cu cele mai des intalnite intrebari, precum si raspunsul la ele.

Speram sa cuprindem cat mai multe si pe cele mai importante dar, daca aveti intrebari ce nu se gasesc in aceasta lista sau doriti sa aduceti completari la unele raspunsuri, orice email sau commentariu este binevenit ! Fiecare poate invata din propria experienta si pe ceilalti .


  • Cat de des trebuie sa-l hranesc ?
Daca este micut si are pana in 2 ani, cel mai bine ar fi sa ii pui mancare de 3 ori pe zi, cate putin. Daca are peste 2 ani, vei observa ca mananca doar de 2 ori sau chiar o singura daca pe zi (seara). Depinde cat de mult rontaie pe parcursul zilei. (un fruct, o recompensa) Cel mai bine e sa tii evidenta f bine si sa nu-i umpli burtica cu mancare lipsita de nutrienti si vitaminele necesare. Asadar, cel putin o masa principala este obligatorie !
  • Am voie sa ii fac baie in fiecare zi ?
Nu este necesar sa ii faci baie totala in fiecare zi decat daca este neaparat nevoie. Spalarile repetate si dese pot slabi firul de par si ii deterioreaza blanita. Cel mai bine ii faci baie generala de 2 ori pe saptamana (vara) si zilnic doar igiena esentiala pe labute, botic si burtica.
  • Ce sampon sa folosesc pentru blanita lui ?
Atunci cand aduci un catel in familie este foarte bine sa cunosti parintii din care provine acesta si modul de viata al lor. De exemplu, membrul principal al acestei comunitati si mascota noastra adorabila, Puficel, are parte de aceleasi tabieturi pe care le au si parintii lui. Daca acestia au fost spalati cu samponul Johnson's Baby , la fel este si Puficel spalat cu acelasi sampon si suntem foarte multumiti. Optional mai utilizam si diverse balsamuri pentru intretinerea blanitei, curatare zilnica si intarire. Tu poti sa-l speli cu ce iti recomanda stapanul parintilor sai. Daca nu ai aceasta informatie de la ei, incearca un sampon special creat pentru rasa ShihTzu . Important ! Nu uita sa verifici produsele inainte de cumparare ca acestea sa nu fie expirate si chiar dupa cumparare urmareste daca animalutul tau nu are reactii alergile la produsele folosite.
  • Pot sa ii dau ce mananc si eu ?
Nu, nu este indicat sa ii dai mancarea care o mananci tu, mai ales daca este gatita si are aditivi alimentari. Cel mai indicat e ca mancarea pufoseniei tale sa cuprinta o baza uscata (granule speciale pentru el) si o alternanta de fructe, legume sau chiar conserve speciale pentru el. Niciodata conserve create pentru oameni ! Fructele si legumele sunt recomandate pentru ca ii dau un aport de vitamine. Al nostru adora morcovul si marul. Poti incerca si tu sa-i dai cateva bucatele pe parcursul zilei.
  • Ce sa ii dau de mancare ?
Raspunsul la aceasta intrebare il gasesti in acest articol: http://shihtzuofficial.blogspot.ro/2013/07/mancarea-pufosului-tau.html
  • Cum imi dau seama ca e bolnav ?
Catei cand sunt mici, dorm mult iar atunci cand sunt trezi fac numai nazbatii. Daca te-ai asigrat ca nu e doar somnoros, incearca sa te joci cu el, sa-i trezesti interesul cu ceva captivant, o jucarie sau un lucru zgomotos. Daca e trist, nu are chef de joaca, nu mai are aceeasi energie si nu vine catre tine , atunci el are o problema. Incearca sa descoperi ce ar putea fi. In cazul in care nu e vorba doar de oboseala sau depresie, atunci devine complicat. In primul rand gandeste-te la ce a mancat in aceea zi, verifica ce i-ai dat sa pape si asigura-te ca nu era nimic alterat. Apoi verifica daca exista prin casa un lucru din care el ar fi putut rupe si inghiti (plastic, hartie, plush din jucarii). Verifica-l sa nu fie lovit/zgariat sau sa nu aiba vreo aschie in labute. Incearca sa ii dai lapte sa bea si supravegheaza-l cu atentie timp de o ora-doua. Daca nu isi revine mergi cu el la cabinetul medicului veterinar.
  • Cat de des trebuie sa-l scot afara ?
Cat de des posibil chiar daca de doua-trei ori pe zi este suficient. De trei ori pe zi, cate 30 de minute este perfect ca el sa cerceteze, sa se recreeze, sa va jucati si sa apuce sa isi faca necesitatile fiziologice.
  • De ce nu vine cand il chem ?
Fie a fost chemat de prea multe ori si nu i s-a dat atentie sau nu era ceva interesant pentru el, fie este incapatzanat si are o atitudine prin care vrea sa arate cine e seful. :)))
  • De unde sa-i cumpar mancare ?
Mancarea speciala pentru ShihTzu se gaseste in toate petshop-urile. Noi suntem fani Royal Canin Exigent Mini pentru Shih Tzu. Pernutele acelea umplute si delicioase :)
  • Pot sa ii dau ciocolata ?
Nu ! Nu are voie ciocolata, dulciuri, prajituri sau orice altceva ce contine zahar. Am explicat mai sus putin care este mancarea potrivita pentru el si de ce sa evitam sa ii dam mancare de oameni. Pentru el: granule + legume (fierte sau crude) + fructe. Organele lui nu sunt procesatoare de E-uri si nu au puterea de a digera ceea ce digera stomacul omului. Evita sa-i dai dulciuri sau mancare gatita daca vrei sa fie alaturi de tine multi ani si sa nu fie bolnav si cu probleme de sanatate mai tarziu.
  • Cum il invat sa faca pe PetPad ?
Cu rabdare. Cu muuulta rabdare ! Mereu il pui pe aceea paturica si ii arati ca acolo trebuie sa faca. Ori de cate ori face in alta parte, il certi si il trimiti pe paturica absorbanta. La inceput il pui tu dar dupa ce trece de 6 luni ar fi mai bine sa-l trimiti la paturica si sa mearga singur. Doar asa o sa invete. Nu ierta nici o scapare ! Chiar daca esti in vizita la rude sau prieteni, poarta cu tine o paturica absorbanta si utilizeaz-o ori de cate ori este nevoie pentru a-i arata ca a gresit si ca trebuie sa faca pe ea. Atitudinea ta este importanta.
  • Cum sa-l pedepsesc atunci cand greseste ?
Trebuie sa aveti un loc conventional in care el trebuie sa stea pe perioada pedepsei. De ex, in patutzul lui si il trimiti sa stea acolo. Pedeapsa nu trebuie sa depaseasca 5-10 minute. Dupa 10 minute el nici nu o sa mai stie de ce a fost pedepsit si de ce sta acolo .
  • Ce recompensa sa ii dau ?
Exista in comert o multime de recomense pentru catei si cel mai bine e sa o gasesti pe cea care ii place lui/ei cel mai mult. Sa nu exagerezi cu cantitatea !
  • Cum sa il dresez ?
Citeste mai multe aici : http://shihtzuofficial.blogspot.ro/2013/10/prima-intrebare-pe-shitzlog.html
  • Poate sa doarma in pat cu mine ?
Nu este indicat sa doarma in patul tau. Cel mai bine e sa aiba un patutz al lui si sa doarma in el. Acest lucru te v-a ajuta in cresterea lui si in dresaj, mult mai bine pe viitor.
  • Cand trebuie sa-l tund ?
Afla mai multe detalii despre cand trebuie sa-l tunzi, citind acest articol: http://shihtzuofficial.blogspot.ro/2013/10/ingrijire.html



Asteptam povestile si pozele voastre pe shihtzuofficial@gmail.com 
Ham-Pa !

Postări populare de pe acest blog

101 Dalmațieni. Povestea mea preferată

Mâncarea pufosului tău

Îngrijire