Mâncarea pufosului tău



Pufosenia ta face mofturi ? Iar ramane papica in bol si el "miauna" la tine pentru ceva mai bun ? Un catel Shih Tzu este rasfatat, alintat si incapatanat. Daca ai cedat o data in fata lui si i-ai dat din mancarea ta, ff greu o sa mai renunte la acel ceva. Ce îi dăm să pape unui cățeluș care face mofturi la orice? Depinde ce vârstă are, cum a fost dresat și cu ce au fost hrăniți părinții lui. Alimentatia depinde in functie de mai multi factori. Inca de la inceput, cand primesti puiul sau il iei de la cineva, trebuie sa stii foarte bine istoricul parintilor. Astfel vei stii foarte bine daca parintii sai au fost hraniti cu mancare gatita in casa, cu mancare speciala din petshop sau combinat. Aceste informatii te vor ajuta pentru a-i forma ghemului tau de blana, un regim alimentar sanatos si care sa se potriveasca cu necesarul zilnic.

Granule? Trebuie si altceva pe langa?
În primele luni de viață (până în 10 luni), trebuie să îi cauți granule speciale pentru juniori. Acestea sunt special create pentru a ajuta creșterea cățelușului și a ușura formarea sistemului lui imunitar. 
Mâncarea pentru Shih Tzu nu se găsește ușor, deci ar fi bine să te gândești să faci ceva rezerve. Juniorii sunt deobicei mai ușor de întreținut în privința mâncării deoarece îi poți obișnui chiar tu cu un anumit tip de granule. Găsești în comerț diferite firme de la care îi poți lua păpică (Belcando, Royal, etc.), iar prețul nu este foarte ridicat. Poți găsi și firme care să aibă prețuri exagerate, sau cu renume mai mare , însă nu te baza pe asta, nu toate granulele sunt potrivite pentru cățelușul tău.
Un pui cu vârsta între 8 săptămâni – 3 luni are nevoie de 4 mese pe zi. Puteți reduce numărul meselor la 2 pe zi în intervalul de vârstă 3 luni – 6 luni. După vârsta de 1 an veți opta pentru 1 sau 2 mese pe zi, în funcție de activitatea zilnică a animaluțului de companie. Apa trebuie să fie mereu proaspată, de aceea fiți atenți să o schimbați la fiecare 3-4 ore.  Cat timp e micut ii poti da granulele inmuiate in laptic din comert, putin incalzit. Te vei distra copios cand vei vedea cum mititelul soarbe tot lapticul din bol si abia dupa 2-3 ore se gandeste sa se intoarca sa pape si bobitele. :)))) Evita laptele prospat de tara pentru ca fiind micut, il poate strica la burtica. Daca vrei sa-i dai si altceva pe langa granule, poti cumpara din pet-shop si conserve cu carnita pe care i le poti da la micul dejun, dupa ce le incalzesti putin la cuptorul cu microunde. ATENTIE ! Odata deschisa conserva trebuie sa fie consumata in aceasi zi. Daca ii dai 2-3 zile la rand din aceeasi conserva este periculor deoarece mancarea se poate strica iar puiul tau se poate imbolnavi de gastrita.
Folosirea vaselor de inox este cea mai indicată, întrucât acestea pot fi mai ușor igienizate. 

Păpică gătită?
Pentru cei care sunt la început de drum cu cățelușul lor, recomand folosirea mâncării din comerț. Granulele sunt potrivite dacă ești ocupat sau nu te pricepi în a-i găti o mâncărică delicioasă și plină de toate vitaminele de care are pufoșenia nevoie. Cu toate acestea, pe lângă mâncarea uscată poți să îi oferi, o dată pe săptămână, bucățele de legume sau fructe. 
        Dacă totuși crezi că e mai natural și mai sănătos să îi dai lui Shih Tzu mâncare gătită, adopta tehnica necesara daca vrei sa-i schimbi meniul, pentru că nu suportă schimbările bruște în dietă. Păpica gătită are un plus la faptul că e complet naturală și este recomandată pentru Shih Tzu din cauza danturii lor sensibile. Asigură-te că felul lui de mâncare conține 50% cereale(orez, ovăz,orz,porumb), 25% legume și 25% cărniță de pasăre sau vacuță. În meniu poți să adaugi chiar și brânzică de vaci. Shih Tzu de obicei sunt foarte pretențioși la mâncare, deci nu îi cumpăra nimic din ce tu nu ai mânca, pentru că nici cățelușul nu va mânca. Nu adăuga sare sau alte condimente în mâncare. Este greu să îl mulțumești pe Shih Tzu, însă dacă vezi că acceptă mâncarea ta, fii sigur că nu se va mai atinge de granule. Asta poate fi și cauza pentru care începe să refuze granulele. Dacă uneori îi mai oferi câte puțin din mâncarea gătită, o să vrea tot mai mult.
          Încearcă să eviti carnea cruda și sub nici o formă să nu îi dai oase de nici un fel,pt ca riști să ii produci grave probleme de sănătate (perforarea mațelor)

Oricare varianta o alegi, mancarea gatita sau granulele din comert, poti adauga zilnic cate o bucatica de mar sau morcov. Acest topic il vom dezvolta intr-un articol viitor.

Schimbarea dietei
Schimbarea dietei nu este recomandată de specialiști, însă dacă cățelușul tău refuză dintr-o dată mâncare sau are alte reactii cum ar fi mâncărimi de piele sau caderea parului, schimbi meniul treptat. O săptămână combini o parte din mâncarea nouă cu 3 părți mâncarea obișnuită, următoarea săptămână pui 2 părți egale din mâncarea nouă și cea obișnuită, iar următoarele 2 săptămâni vei alterna 3 părți din mâncarea nouă cu papica obișnuită, până când îi vei oferii doar noua alimentație. Dacă forțezi nota și îi schimbi meniul de la o zi la alta cățelușul tău se poate îmbolnăvi, sau poate avea reacții adverse.  (Mulțumim Andreei Letitia pentru propunerea acestei teme)


Pentru întrebări, sugestii, păreri sau propuneri de alte teme vă așteptăm pe Shihtzu Official !! Dacă v-a plăcut acest articol lasati-ne un LIKE pe Facebook. Șiiii nu uitați: creați un regim echilibrat și cât mai complet, pentru ca lucrurile să meargă bine. Ham - Pa !

Postări populare de pe acest blog

101 Dalmațieni. Povestea mea preferată

Îngrijire